F.A.Q. - často kladené otázky
Nitrifikačné baktérie, často označované ako štartovacie, sú nevyhnutné pre správne fungovanie biologických procesov v záhradnom jazierku. Niektorí majitelia jazierok si na ne spomenú na jar pri spúšťaní filtrácie – z toho vznikol zaužívaný výraz „štartovacie“ – no málo kto ich používa pravidelne počas celého roka.
Samozrejmosťou pri založení nového záhradného jazierka či akvária alebo jeho napustení novou vodou zo studne či vodovodu je, že vodu „oživíme“ vhodnými mikroorganizmami, ktoré spustia biologické procesy vo vode a samotnom filtri. Tieto procesy premenia výkaly rýb a zvyšky rastlín, z ktorých vo vode rozkladom vzniká čpavok a následne nitrity (dusitany), na bezpečnejšie nitráty (dusičnany).
Tieto baktérie sú ako jediné schopné v jazierku zabezpečiť samočistiace procesy. Nitrifikačné baktérie sa v jazierku nachádzajú všade vo vode, no najviac ich je práve v jazierkovom filtri, kde sa usídlia na filtračných materiáloch. Pre svoju 100% účinnosť potrebujú nitrifikačné baktérie dostatok kyslíka, čo vieme zabezpečiť vhodným vzduchovaním jazierka alebo priamo filtra.
Nižšie sa pokúsime odpovedať na otázky, ktoré nám najčastejšie kladú naši klienti.
Bežné baktérie na použitie v letných mesiacoch potrebujú vodu s teplotou nad 12 ºC. Špeciálne baktérie na zimnú údržbu (druh Psychrophiles) sú aktívne pri teplotách pod 7 ºC.
- Vždy po napustení jazierka či akvária novou vodou
- Po dlhodobejšom výpadku činnosti filtra (výpadok prúdu, pokazené čerpadlo)
- Po prudkých dažďoch či výmene vody nad 30 %
- Po použití liečiv pre ryby
- Po každom čistení filtra
- Pravidelne vhodným typom na dané obdobie a pre daný účel – zimné, jarné, letné a jesenné baktérie
- Pravidelne vhodný typ pre daný typ jazierka či akvária – kúpacie, okrasné jazierko, chovný rybník, sladkovodné a morské akvárium
- Ak prinesieme naraz väčšie množstvo rýb do jazierka
Zápach je zapríčinený vodíkom síry, ktorý vzniká prirodzenou produkciou baktérií. Tento poskytuje zdroj energie pre purpurové sírne baktérie obsiahnuté v balení nitrifikačných baktérií Microbe-Lift. Súčasne vodík síry spomaľuje metabolizmus baktérií a udržuje ich tak v originálnom balení životaschopné po dobu minimálne 2 rokov.
Hlavným benefitom použitia tekutých, živých baktérií oproti práškovým spóram baktérií je skutočnosť, že živé baktérie v tekutom preparáte začnú kolonizovať filter skôr a začnú pracovať okamžite. Suché baktérie potrebujú dlhší čas, pretože ide o spóry ktoré sa musia najskôr vyvinúť.
Niektoré druhy tekutých nitrifikačných baktérií obsahujú fotosyntetizujúce baktérie, ktoré nie je možné dodať v práškovej forme.
Áno. Preto odporúčame vypnúť UV lampu na 72 hodín pri prvotnej, štartovacej dávke baktérií a na 24-48 hodín vždy po každej opakovanej aplikácii. To je doba, počas ktorej sa mikroorganizmy množia najrýchlejšie a sú najviac senzitívne na UV žiarenie.
Dodanie živej kultúry baktérií do jazierka je rovnaký proces ako prinesenie akéhokoľvek živočícha, napríklad rýb. Jazierko či akvárium musia byť dostatočne vzduchované vzduchovacím motorčekom najmä počas horúcich dní, aby sa zabezpečil dostatok kyslíka pre ryby aj aeróbne baktérie. Spotreba kyslíka baktériami rastie s organickým znečistením v jazierku.
Prvé výsledky je zvyčajne vidieť už po 7-10 dňoch a po 25-30 dňoch je výsledok činnosti baktérií viditeľný úplne. Množstvo baktérií musí narásť do dostatočnej populácie aby zabezpečila požadovaný efekt, a to chce čas. Keď zasadíte semienka trávy, tiež neočakávate, že budete hneď na druhý deň kosiť.
Štartovacie baktérie sa niekedy nazývajú aj ekosystém vo fľaši. Udržaním zdravej biologickej rovnováhy v jazierku a odstraňovaním rozpustených látok z biologického odpadu udržia jazierko či akvárium čisté. Každá malá alebo mikroskopická nečistota vo vode pridáva zákal a zašpinenie vody, a znižuje tak viditeľnosť, t. j. priezračnosť. Fungujúce baktérie tieto čiastočky odstránia svojou prirodzenou činnosťou.
Zredukujú hladinu čpavku a dusíka a zároveň výrazne znížia nepríjemný zápach spôsobený močom rýb, výkalmi, rastom rias a kŕmením. Odstránia siričitý zápach a zvýšia hladinu kyslíka rozpusteného vo vode. Rovnako znížia dusičnany vo vode, ktoré sú pre ryby toxické.
Najlepším spôsobom je poriadne rozmiešať balenie baktérií a množstvo odporúčané výrobcom rovnomerne rozliať po celej nádrži.
Balenie baktérií je potrebné chrániť pred extrémnym teplom a priamym slnečným žiarením. Baktérie znesú teplotu do 40 ºC než začnú hynúť. Pivnica, garáž alebo sklad zabezpečia vhodné podmienky na skladovanie pri teplote od 5 ºC do 30 ºC.